Praktijk voor natuurgerichte therapieënPraktijk voor natuurgerichte therapieën

Fythotherapie/kruidengeneeskunde

  

Een natuurgeneeskundig therapeut kijkt bij zijn of haar zoektocht naar de oorzaak en de oplossing van een fysiek of emotioneel probleem naar de gehele mens.

 

Natuurgeneeskunde is een geneeswijze die zich richt op de gehele mens. Eerst wordt er gekeken wie men is als mens zijnde en waar de mogelijke oorzaak van de ziekte kan liggen. Iedere mens en iedere behandeling is immers uniek.

 

Vanuit de natuurgeneeskunde wordt het zelfgenezend vermogen gestimuleerd waardoor de klachten verdwijnen.In de behandeling wordt gebruik gemaakt van doelgerichte therapieen en uitsluitend natuurlijke middelen die aansluiten bij zijn of haar unieke persoon waardoor genezing op een dieper niveau kan plaats vinden.

 

De natuurgeneeskunde richt zich niet primair op het bestrijden van de ziekte en het behandelen van de symptomen, maar richt zich vooral op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen. In deze zin is natuurgeneeskunde een heel breed begrip en vallen tevens ook de  geneeswijzen als preventieve geneeskunde, voedingsadviezen, leefstijladviezen, orthomoleculaire geneeskunde, bewegingsleer, ontspanningstechnieken, meditatie en acupunctuur onder natuurgeneeskunde.


Natuurgeneeskunde Alternatieve geneeswijzen

Natuurgeneeskundige Therapie

 

Vanuit de natuurgeneeskunde wordt de oorzaak van ziekten vaak gezien als een groep factoren die de gezonde balans in het lichaam verstoren. Deze factoren kunnen onder andere stress, te weinig rust, slechte voeding en afvalstoffen. Ziekte wordt gezien als een poging van het lichaam deze verstoring op te ruimen. Slechte kwaliteit eten, te weinig zuiver water drinken, alcohol, veel stress, inademing uitlaatgassen of sigarettenrook, belasting met chemische stoffen, kunnen allemaal bijdragen aan een minder goed functionerend lichaam.


Bij ziekte wordt er gekeken naar middelen om te reinigen, te herstellen, te ondersteunen en te stimuleren. Reiniging zou kunnen door middel van een goede voeding, veel zuiver water en bepaalde kruiden die de ontgifting stimuleren of door meer bewegen, psychisch dingen los laten, vasten, darmspoelingen etc. Herstellen en ondersteunen kan door aanvulling van tekorten door betere voeding, vitaminen/mineralen suppletie en bijvoorbeeld oefeningen als meditatie, yoga en wandelen.

 

 

 Kruidengeneeskunde 

 

 

     

Kruidengeneeskunde, ook wel fytotherapie, genoemd, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen.

 

De definitie van de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie luidt: "Geneesmiddelen die als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of plantenmaterialen of combinaties daarvan bevatten, in ruwe of bewerkte staat.


Fytotherapie wordt zowel in diverse natuurgeneeswijzen als op beperkte schaal in de reguliere context gebruikt. Veel fytotherapeutische kennis is gebaseerd op eeuwenlange ervaring.


 

Bron