Praktijk voor natuurgerichte therapieënPraktijk voor natuurgerichte therapieën

Rauw power kefir


Kefir is een gefermenteerde melkdrank die zijn oorsprong vindt in de Kaukasus. Het wordt gemaakt van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. Van origine wordt het gemaakt van kefirkorrels. Dit zijn clusters van levende micro-organismen, caseïne en een oplosbare voedingsvezel genaamd kefiran. Deze korrels kunnen bij goede verzorging eeuwig in leven blijven.

 

 

Omdat de kefir van rauwe melk is gemaakt behoud het alle goede eigenschappen van rauwe melk, maar door het fermentatie proces is het veel langer houdbaar en heeft het nog veel meer voordelen.

 

 

In melk zit van nature vitamine K2. In gefermenteerde volle zuivel waaronder kefir zit veel meer van deze vet oplosbare vitamine K2 dan in magere of halfvolle kefir. Vitamine K2 verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en speelt een belangrijke rol bij je calciumhuishouding. Het zorgt ervoor dat calcium op de juiste plaats in je lichaam komt, zoals je botten en tanden, in plaats van in de vaatwanden.

 

De fermentatietijd van de kefir is 24 uur. Hierdoor kunnen mensen met een lactose-intolerantie onze kefir vaak wel verdragen, doordat het enzym lactase niet stuk gegaan is door verhitting en kan dit enzym de lactose (melksuiker) afbreken. De kefir bacteriën verteren ook een deel van de in melk aanwezige voedingstoffen, zoals lactose en melkeiwitten, waardoor het makkelijker verteerbaar wordt.

 

Mensen met een lactose-intolerantie kunnen het beste beginnen met 2 x daags 20 ml kefir, als dit goed gaat de volgende dag weer hetzelfde als dag 1. Dag 3 en 4: 2 x 40 ml als dit ook goed gaat dag 5 en 6: 2 x daags 60 ml dag 7 en 8: 80 ml en dag 9 en 10: 100 ml. 

 

De micro-organismen maken een scala aan (voornamelijk B-)vitaminen aan. Samen met de vitaminen A, D en K2 die van nature in melk zitten, heb je dus te maken met een bijna compleet pakket aan vitaminen. Fermentatie van melk verhoogt ook het gehalte tryptofaan. Dit aminozuur is onder andere de grondstof van serotonine, een gelukshormoon, wat op zijn beurt weer de voorloper is van het slaaphormoon melatonine.

 

De levende bacteriën hebben een probiotische werking. De bacteriën die de passage door het maagzuur overleven, gedijen in de darmen. Hier gaan ze de concurrentie aan met ongunstige microben. Een voorbeeld is Candida albicans. Deze schimmel bloeit vaak op als na een antibioticakuur de rest van de darmflora afsterft. Kefir stopt de overwoekering van de darmen door Candida albicans. Tenslotte zorgen de gisten in kefir voor een prebiotische werking. De oplosbare vezel die ze maken, kefiran, is een goede voedingsbodem voor allerlei gunstige micro-organismen in de darm.

 

Aanbevolen hoeveelheid: 2 x daags 100 ml  (waaronder  het liefst ’s morgens op nuchtere maag 1 keer.) Niet direct hete thee of koffie erbij drinken want dit kan de bacteriën doden in de maag.

De ideale bewaartemperatuur voor onze producten is 4 graden Celcius. De PET-fles is vrij van BPA en ftalaten.

 

 

Op deze pagina vindt u een lijst met verkooppunten. .