Bindweefselmassage


Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam. Deze laag bevindt zich tussen de spieren en de huid. Bindweefselmassage wordt gezien als een reflexzonemassage.

Hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met organen, bloedvaten, spieren en gewrichtskapsels. Door de zones te stimuleren zullen blokkades verdwijnen.
Bindweefselmassage is van invloed op het vegetatieve deel van het zenuwstelsel. Dit stelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties zoals de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling.
Bindweefselmassage kan een positief effect hebben op klachten zoals hoofdpijn en migraine, menstruatiestoornissen en maag- en darmaandoeningen.

Ook kan het heilzaam zijn bij doorbloedingsstoornissen, COPD, aandoeningen aan het bewegingsapparaat en het complex regionaal pijnsyndroom. Wanneer bijvoorbeeld iemand maagklachten heeft, is dat op een plek, halverwege de rug, te merken. Hier is een verhoogde spanning voelbaar en de huid kan minder goed verschoven worden, zit als het ware niet 'los'. Zo heeft elk orgaan een gebied of zone op de rug. Wanneer deze zone behandeld wordt met bindweefselmassage, kunnen de klachten in dat orgaan verminderen.

Behandeltechnieken:
Bij deze behandeling kunnen drie technieken worden gebruikt.
Bij de oppervlakkige techniek wordt heel voorzichtig gemanipuleerd door middel van lichte strijkingen met vingertoppen.

Een tweede techniek is het rollen van huidplooien om zo de bindweefsels vrij te maken van de onderlaag. Dit kan aanvoelen als scherpe pijn.

Bij de derde techniek trek ik met de vingertoppen sporen in de huidplooien. Ook dit kan scherp en snijdend aanvoelen. Door deze massagegreep wordt de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel.

Op deze manier kunnen zogenaamde 'verklevingen' verminderen.
De technieken worden op de rug uitgevoerd, maar kunnen ook op de armen, de benen, de romp en het gezicht plaatsvinden!


Terug naar specialisaties