Koolhydraatarme Vlees & Vis


Bij koolhydraatarme diëten worden vaak vlees en vis aangedragen als uitstekende vervangers.
Vlees en vis bevatten immers een hoge mate van eiwitten en nuttige vetten. Hierdoor wordt het hongergevoel tegengaan en krijg je toch veel goede voedingsstoffen binnen.
Vermijd wel gerookte of ingemaakte vleeswaren (zoals worst) omdat deze een hoge mate van zouten en verzadigde vetten bevatten.

Kip (en Kalkoen) worden al zeer lang door de mens gegeten. Het zijn uitstekende bronnen van proteïnen. In Nederland gaan we vaak voor kipfilet, maar eigenlijk zijn kippendijen of kippenpoten gewoonlijk veel sappiger (en smakelijker). Haal wel het vel eraf voor de slanke versie. Kip en kalkoen bevatten naast eiwitten ook verrassend veel goede anti oxidanten die je lichaam beter helpen te functioneren.

Rundersteak komen in vele soorten. Voor het afvallen kun je het beste gaan voor entrecote, met weinig vet dus. Let op: dit vet is zeker niet ongezond, laat het dus aan het vlees, maar je moet het mate eten. Is een enorme goede bron van eiwitten en bevat weinig koolhydraten. Andere goede soorten vlees  zijn: Stoofvlees van rund of lam, rundergehakt.

Vis
Sommige soorten kweekvis, zoals tilapia of pangasius, zijn niet aan te raden. Deze bevatten gewoonlijk teveel slechte stoffen voor consumptie.

Tonijn bevat naast een grote hoeveelheid eiwitten of veel gunstige  omega-3 vetzuren. Tonijn is daarbij arm aan koolhydraten.
Zeewolf is een stevige witte vis die ook nog eens een grote mate van vitamine B bevat. Zeewolf heeft nagenoeg geen koolhydraten. Je kunt zeewolf eigenlijk bereiden als een steak. Vergeleken met andere zeevissoorten is zeewolf minder duur.
Heilbot is een vis die ook goed in de Nederlandse supermarkten te vinden is. Het is een voedzame en stevige vissoort, vooral geschikt om te bakken of grillen. Heilbot is zeer koolhydraatarm en heeft een hoge mate van proteïnen.

Zalm is een wat vettere vis maar dan met de juiste, onverzadigde vetten. De vis wordt geheel terecht geroemd voor haar hoge gehalten aan eiwitten, vitaminen D en omega 3 vetzuren. Het is daardoor een erg gezonde vis die zeer goed past in een koolhydraatarm dieet.

Kabeljauw is misschien wel de meeste populaire witte vis in Nederland. Kabeljauw wordt al vele eeuwen door Nederlanders gegeten, mede doordat het ook in Noordzee wordt gevangen. Koop voor de beste voedingsstoffen verse kabeljauw.
Sardines is een wat minder populaire vis voor consumptie maar bestaat in feite uit veel goede voedingsstoffen. Zo zijn sardines goede bronnen van onder meer calcium, vitamines B, selenium en ijzer. de sardines kun je het beste bakken of grillen.

Andere goede soorten vis zijn: garnalen, krab, kreeft, mosselen en haring.


Terug naar Koolhydraatarme groenten

Terug naar specialisaties