Orthomoleculaire geneeskunde


Orthomoleculaire geneeskunde, ook wel Orthomoleculaire therapie genoemd is een alternatieve geneeswijze.
De term "orthos" komt uit het Grieks en betekent: "juist", "recht" of "gezond".
"moleculair" staat voor molecuul.

Met de term "orthomoleculair" wordt dus bedoeld dat gebruik gemaakt wordt van zogenoemde "optimale" concentraties van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren.
Het centrale idee van de orthomoleculaire geneeskunde is dat er verschil gemaakt kan worden tussen lichaamseigen stoffen, die het lichaam ondersteunen en het natuurlijke genezingsproces stimuleren en die afweerreacties van het lichaam zouden kunnen oproepen.

Orthomoleculaire therapeuten streven naar zogenoemde "optimale" concentraties van voedingsstoffen in het lichaam, die men probeert te bereiken met doseringen die vaak ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden uitkomen.
De prominente scheikundige en Nobelprijswinnaar Linus Pauling introduceerde de term 'orthomoleculaire geneeskunde' in het tijdschrift Science in 1968, waar hij de volgende definitie gaf:

"Orthomoleculaire therapie heeft als doel het behouden van een goede gezondheid en het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substanties die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn."


Terug naar specialisaties