Snelle en langzame koolhydraten


Maar wat zijn nu “gezonde” koolhydraten? Hierin maken we een onderscheid tussen snelle en langzame koolhydraten.
Snelle koolhydraten zijn slechte koolhydraten die zeer snel kunnen worden omgezet in lichaamsvet.
Daarnaast geven ze je voortdurend een onverzadigd gevoel. Snelle koolhydraten komen bijvoorbeeld voor als suikers, glucose fructose en sacharide in voeding.
Je vindt deze koolhydraten veel in bewerkte fabrieksproducten zoals magnetronmaaltijden, kant-en-klaar sauzen, melkbrood, koekjes, snoep, gebak, chips en beleg als hagelslag of chocoladepasta.
Als je aan je gewicht wilt denken dan moet je deze snelle koolhydraten zeer met mate eten, maximaal 1 keer per week.
Langzame koolhydraten zijn veel beter voor je gezondheid. Ze worden langzamer door je lichaam opgenomen waardoor veel van de energie ook weer meteen verbruikt bij je dagelijkse beweging.
Daarnaast geven ze sneller een verzadigd gevoel. Dit soort langzame koolhydraten vindt je meer in de “pure” producten zoals speltbrood, rijst, spelt pasta, en groenten.


Koolhydraatarm fruit: