Gelaat - gezichtsdiagnostiek


Het lezen van het gelaat gaat terug tot 6 eeuwen voor onze jaartelling. Waarschijnlijk was het in die tijd een kunst van Chinese Sjamanen. Vier eeuwen later was de techniek ingeburgerd en een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeskunst.


De Chinese geneeskunst berust op de kosmische principes van de vijf elementen en yin en yang. De elementen symboliseren bepaalde kwaliteiten van energie welke gereflecteerd worden in het gezicht. Yin en Yang staat voor de dualiteit. Evenwicht hierin is essentieel om optimaal te kunnen functioneren.


Het voorhoofd representeert het zenuwstelsel, het middelste gedeelte de circulatie, de kin en kaaklijn het spijsverteringsstelsel. De lijnen, verkleuringen, onzuiverheden en geprononceerdheid van een bepaald gebied in het gezicht zeggen iets over het functioneren van een bepaald orgaan of systeem.


De verhoudingen in het gezicht tussen de botstructuur (Yang) en de zachte weefsels (Yin) en de vorm van het hoofd (de elementen hout, water, metaal, aarde en vuur) zeggen iets over de energie die overheerst in een bepaald persoon en daarmee over de persoonlijkheid en aanleg.


Er wordt wel gezegd dat we het gezicht krijgen dat we verdienen. Je manier van leven en je eetgewoontes zijn er van af te lezen. Schoonheid komt dus echt van binnenuit. Hier moet echter ook een kanttekening worden geplaatst. De hedendaagse schoonheid idealen zoals een grote mond, volle lippen en dunne wenkbrauwen gelden in de gelaatsdiagnostiek als te Yin.

Met andere woorden, dat wat door de massa als mooi wordt beschouwd betekend niet altijd een gebalanceerde gezondheid.


Terug naar specialisaties