Koolhydraatarme groenten


De meest bladgroenten zijn koolhydraatarm.

Knollen bevatten vaak wel een hoge mate van koolhydraten, waaronder de bekendste de aardappelen zijn. De andere groenten kun je in feite zeer veel van eten zonder aan je dagelijkse limiet van koolhydraten te komen.
Courgettes zijn een voedzame groente met gemiddeld maar 7 gram koolhydraten per stuk. Ze bevatten niet zozeer een hoge mate van vitaminen, maar wel een grote diversiteit in de vorm van vitamine C, vitamines B, mangaan en kalium. Daarnaast is het een groente die culinair veelzijdig is en in veel verschillende recepten toe te passen is. Denk aan gegrild of in een salade, of juist geroerbakt in een pittig gerecht
.
Spinazie Vroeger kregen we altijd al te horen dat spinazie goed voor ons was. Spinazie bevat immers het welbekende ijzer, maar ook veel antioxidanten en vitamines E. Het is lekker te combineren bij veel gerechten. Het beste voor het behoud van de vitamines rauw of geroerbakt eten.

Broccoli bevat wel veel goede stoffen voor je lichaam. Voor een groente bevat het relatief veel vitamine C. Door de vele vezels heeft het een positief effect op de stofwisseling.

Tomaat eigenlijk een fruit, maar veelal gebruikt als groente. Tomaat is natuurlijk een zeer veelzijdig ingrediënt en enorm nuttig voor een koolhydraatarm voedingspatroon. Tomaten combineren vaak goed met andere groenten en vlees. Daarnaast zijn tomaten erg gezond door de vele goede vitaminen, kalium en magnesium.

Bloemkool bevat zeer weinig koolhydraten, zelf voor een groente. Door de wat grovere textuur kun je bloemkool goed inzetten als vervanger voor aardappelen bij de maaltijd. Ook bloemkool bevat veel vitamine C, en daarnaast ook een portie calcium.

Selderij zorgt voor en verfrissend element is als snack, in een salade of een stoofgerecht. Het is een van de groenten met de minste koolhydraten. Ook bevat selderij veel vitamine K.

Aubergine door haar stevige karakter wordt aubergine ook wel gezien als een zware groente. Maar aubergine is ook bijzonder gezond. Zo bevat het een hoge mate van vezels, wat weer goed is voor je stofwisseling. Aubergine staat er wel bekend om dat het veel vetten opneemt bij het bakken. Je kunt daarom voor een slanke bereiding de aubergine het beste grillen in de oven.

Paprika door het licht zoetige karakter en de vaak knapperig textuur is paprika een veel gewilde groenten. En dan is het ook nog eens mooi dat paprika veel vitamine C, vezels en antioxidanten bevat.

Tofoe is een bewerking van sojabonen. Je kunt sojabonen ook in natuurlijke vorm eten. Echter door het fermenterings proces van sojabonen naar tofoe komen de beste voedingsstoffen in soja naar boven. Tofoe is voor vegetariërs een vleesvervanger bij uitstek. Daarnaast is het voor velen een smakelijk element in een roerbak gerecht, soep of curry. Tofoe bevat voor een plantaardig product een hoge mate van eiwitten
.
Pompoen het stevige vruchtvlees van de pompoen maakt dat het erg veelzijdig toegepast kan worden. Zo kun je er lekkere soep van maken, maar ook de pompoen roosteren in de oven. Deze bereidingswijzen houden de pompoen slank. Pompoenen bevatten relatief veel eiwitten, magnesium en zink. Daarnaast geeft pompoen door de vele vezels je snel een verzadigd gevoel, terwijl het toch een slanke groente is.

Paddenstoelen technisch gezien geen groenten, maar zo wordt paddenstoelen natuurlijk wel vaak gezien. Het zijn uitstekende vleesvervangers. Daarnaast bevatten ze weinig koolhydraten maar wel relatief veel goede zuren en anti oxidanten.

Andere koolhydraatarme groenten zijn:
Boerenkool, Asperge, Witte Kool, Rode Kool, Komkommer, Uien, Paksoi, Waterkers, Radijs en Chilipepers.


 Naar Koolhydraatarme Vlees & Vis

Terug naar koolhydraatarm Fruit